27 Temmuz 2009 Pazartesi

Simir (smear) Testi.

Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için mutlaka yaptırılmalıdır.

Halk arasında simir testi olarak bilinmektedir.
Bu test ile kanser öncesi lezyonlarının doktorlar
tarafından daha kolay tanınıp tedavi edilmesini sağlar.

Simir testi taramasına , ilk cinsel ilişki ile başlanmalıdır.(18 yaşında veya herhangi bir yaşta )

Bütün seksüel olarak aktif kadınlarda yılda bir kere uygulanması tavsiye edilmektedir.

Cinsel ilişkiye geç başlayan ve tek partneri olan kadınlarda rahim ağzı kanserinin gelişme riski
çok düşüktür.Hiç cinsel ilişkiye girmemiş kadınlarda ise servikal kanser gelişme riski yaklaşık sıfırdır.Servikal kanser gelişme riski düşük olan olan guruptaki kadınlarda smear bir yıldan daha geniş aralıklar ile tekrar edilebilir.Kanser olmayan nedenlerden dolayı histerektomi (rahim alınması ameliyatı) olmuş kadınlarda smear taraması her 3 yılda bir yapılmalıdır.

Simirsmear) testi nasıl yapılır?

Genellikle bu testi yaptırmak isteyen kadınlar ve özellikle ilk defa yaptıracakların merak ettiği bir sorusu.Acaba nasıl yapılır. Smear testi yapılması son derece basit bir yöntemdir ve ağrılı değildir.Hiç bir dokuya zarar vermeyen ve acı uyandırmayan bir uygulamadır.Test işlemi 15-30 saniye arasında sürer.
Genellikle rutin jinekolojik muayene sırasında uygulanır .Muayenede
vajinal spekulum takıldıktan sonra rahim ağzı (serviks) görülür. Vajina ve serviks (rahimağzı) çıplak gözle görülebilen lezyonlar(yaralar) açısından değerlendirildikten sonra yumuşak bir fırça yada özel bir spatula yardımı ile rahim ağzı bölgesinden salgı alınmaktadır. Sürüntü materyali olan salgı, lam denilen ince bir cam üzerine yayılıp ,alınan hücrelerin cam yüzeye yapışması
için alkol dolu bir kap içine konur veya üzerine yapıştırma özelliği olan bir sprey sıkılır. Fiksasyon denen bu işlem yapıldıktan sonra cam preparat özel bir saklama kabı içine konarak patolojiye gönderilmektedir. Patoloji laboratuvarında boyama işlemlerinden geçirilen cam, mikroskop altında incelenerek, değerlendirilir. İnce yayma teknikle, Human Papilloma Virus (HPV) tayini de yapılır.

Opr.Dr. Nevra Topalismailoğlu

Çeşitli kaynaklardan derlenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ro2.biz