8 Mart 2009 Pazar

romatizma ve yaralara ökse otunun faydaları


Ökseotu (Viscum album L.), değişik yörelerde, çekem, purç, gökçe, gevele, güvelek ve gövelek adları ile bilinir. Saçak köklerinin yardımı ile yapraklı ağaçlarda (elma, armut, söğüt, kavak), çam ve köknar gibi yumuşak odunlu ağaçlarda asalak (parazit) olarak yaşar. Kendini barındıran ağacın yüksek dallarının üzerinde yuvarlak bir top şeklinde yetişir.

Sürekli yeşil olan yaprakları deriyi andırmaktadır ve sarımsı yeşil renklidirdir. Kışın yapraklarını dökmez. Meyveleri bezelye ya da nohut büyüklüğünde, parlak, beyaz renkte ve cama benzer, içi kaygan ve yapışkandır. Bu beyaz yapışkan madde insanlar için zehirlidir.

Ökseotununi yaprakları ve sapları hiç bir şekilde zehirli değildir, ancak meyveleri, ağız yolu ile kullanılırsa zehirlidir!

Ökseotu, salgı sistemini en iyi şekilde etkileyebilir. Bu nedenle yetkin bir metabolizma etkileyici bitki olma özelliğine de sahiptir. Hormon dengesinin bozuk olduğu durumlarda ökseotu çok başarılıdır.

Hormon dengesinin bozuk olduğu durumlarda, günde en azından 2 bardak çay, sabah ve akşam 1 er bardak olmak üzere içilebilir. Atardamar sertliği için ökseotu oldukça etkili olabilmektedir.

Kalp krizi riskine karşı da önerilen bir şifalı bitkilerdendir ve önceden, aksatmadan ökseotu çayı içildiği zaman, bu tür bir sorunla hiç bir zaman karşılaşılmayabilir.

Eğer bir kalp krizi geçirilmişse, 6 hafta boyunca günde 3 bardak, 3 hafta boyunca günde 2 bardak ve 2 hafta boyunca günde 1 bardak ökseotu çayı içilebilir. Ancak bu kürün uygulanışı, ilk bardak kahvaltıdan önce ve sonra, ikinci bardak öğle yemeğinden önce ve sonra, olmak üzere, hep yarım bardak olarak içilmelidir.

ökseotu çayı, kan durdurucu olarak da kullanılmaktadır. Soğuk olarak buruna çekildiği zaman, burun kanamasını durdurur.

ökseotunun içeriğinde bünye düzenini normalleştiren maddeler bulunduğundan, yüksek tansiyon aşağı çekilirken, alçak tansiyon da yükseltiliyor. Böylece, rahatsız olan kalp rahatlar ve görevini rahatça yapabilecek bir ortam oluşur.

Kanın kafaya basıncı, kulakların uğuldaması ve görme bozuklukları biçiminde kendini gösteren anormal kan basıncı (yüksek tansiyon) halleri de düzene girebilir.

Kişinin pek çok görevi üstlenmek zorunda olduğu günümüzün hızlı yaşam koşullarında, insanların bu tür yardımcılara gerçekten ihtiyacı var.

Günde 2–3 bardak ökseotu çayını yudumlayarak içtiğiniz zaman, sizin kalbiniz ve kan dolaşımınız da normale dönecek ve çalışma gücünüzü tam anlamı ile kazanabileceksiniz.

Ne olursa olsun, yılda bir kez 6 hafta süreli bir ökseotu çayı kürü uygulanmalıdır. Kan dolaşımı ve tansiyon, bu 6 hafta içinde normale dönecektir. Bu durumun değişmemesini sağlamak için, yıl boyunca, bir bardak ökseotu çayı sabahları içilmelidir.

Kadınlar da ökseotu çayı içmelidirler! Normale dönen tansiyon sayesinde, dölyatağı (rahim) ve adet görme düzensizlikleri önlenmiş olur. Özellikle aşırı olan adet kanamaları ve loğusalık kanamaları böylece kontrol altına alınmış olur.

Menopoz döneminde, kalp çarpıntısı ve düzensizlikleri, duygu coşkunlukları, korku ve soluk alma zorluklarına karşı, birkaç ay boyunca bitki çayı içilmelidir. Böylece tüm bu rahatsızlıklar ve düzensizlikler sona erecek ve kişi, menopoz döneminde olduğunu duyumsamayacaktır bile.

Taze ökseotu özsuyu, kadının kısırlığına da yardımcı olabilir. Taze Ökseotu sap ve yaprakları güzelce yıkanarak, ince kıyılır ve nemli durumda iken mikserde suyu sıkılır. Bu özsudan 25 damla, biraz suyun içinde, kahvaltıdan yarım saat önce ve yatmadan önce alınır.

Son zamanlarda, ökseotu, kanserden koruyucu ve kansere karşı etkili ilaçlarda kullanılmaya başlandı. Deneyimler, şifalı bitkilerin her zaman nasıl temizleyici ve hastalıkları iyileştirici özelliklere sahip olduklarını kanıtlıyor.

Ökseotu meyvelerinin yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen karışım, Gaziantep, Urfa ve Van yöresinde yakı halinde romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca ezilmiş meyveler çıban üzerine konarak; çıbanın açılması ve cerahatin dışarı çıkması sağlanır.

Önemli uyarı: Ökseotunun meyveleri insanlar için zehirlidir ve kesinlikle içten (dâhilen) kullanılmamalıdır.

Ökseotu çayı hazırlamak: Ökseotu çayı yalnızca soğuk suda hazırlanır! İnce kıyılmış yarım tatlı kaşığı bitki (yaprak ve sap), orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suda gece boyunca bekletilir, sabahleyin hafifçe ısıtılır ve süzülür.

Ökseotu çayı gün boyuna yayılarak yemeklerden önce ve yemek aralarında yudumlanarak yavaş yavaş içilir. Eğer gün boyunca fazlaca içilmesi gerekiyorsa, hazırlanan çay bir termosta saklanabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ro2.biz